Villa Ana

 

Izleti

NACIONALNI PARK KORNATI

kornatiRijetko gdje u Sredozemlju su na tako relativno malom prostoru koncentrirane tolike kvalitete potrebne gostu za odmor kao na Kornatskome otočju. Kornati su najgušća otočka skupina Jadrana s malim poljima, skrovitim oazama krošnjastih borova i maslina, mirnim i zaštićenim uvalama koje posjetiocu pružaju ugodan mir i boravak izvan buke i civilizacije. Tragovi kulture minulih stoljeća razasuti po kršu naizgled mirne kamene pustinje dokaz su trajnog i nemirnog života na ovome području.
Otočje se prostire uporedo s Dinarskim gorjem, od Dugog otoka do kraja Kurbe Vele i broji 89 otoka, otočića i hridi u dužini od 35 km i širini od oko 13 kilometara. Ime su dobili po najvećem otoku Kornatu. Tijekom stoljeća Kornati su bili u rukama narodnih vladara, Mlečana i zadarske gospode, a po ukidanju feudalizma prešli su u ruke težaka Murtera, Betine i Sali. Palili su ih i harali Mlečani i uskoci, a to isto su u II svjetskom ratu činili nacisti i fašisti.
Zbog svoje nenastanjenosti i divljine, netaknute prirode, bizarnosti mikronezijskih pejzaža i izvanredne ljepote prirodnih pojava: zalaza sunca, nevremena itd., Kornati su privlačni za mnogobrojne turiste i značajni za razvitak izletničkoga, sportskog i nautičkog turizma. Morsko dno uz obalu sazdano je od hridina čudesnih oblika, strmih šiljaka, golih ploča, dubokih rasjeda, pukotina i špilja u kojima žive crveni koralji, biserkaste ljušture, puževi i školjke prekrivene stotinama nijansi boja.
Kristalno čisto more I osamljene plaže doživljaj su kakvog nema nigdje drugdje u svijetu. Dođite i sami se uvjerite se sami

 

 

NACIONALNI PARK KRKA

krkaPark je moguće obilaziti vodenim putem, kolnim cestama i pješice. U Organizaciji NP Krka moguće je plovnim putem posjetiti i razgledati Skradinski buk iz Skradina te otok Visovac i Roški slap s pristaništa iznad Skradinskog buka. Motornim vozilima Park se može obilaziti svim javnim putevima označenim na karti, osim isključivo pješačkih zona Skradinskog buka, Visovca i manastira Krka, gdje je posjet moguć samo u organizaciji NP Krka, brodom ili autobusom.
Razgledavanje Skradinskog buka je kružno. Uživat ćete u šetnji mostićima koji prate formiranje slapova, bogatstvu flore i faune. Za posjetitelje su otvoreni prezentacijski sadržaji: etno zbirka, mlinovi, koš za pranje robe, stupa, tkalački stan, suvenirnica.

 

 

 

 

ŠIBENIK

šibenikGrad Šibenik je kulturno-prosvjetno, administrativno i gospodarsko središte regije. Prvi se put spominje 1066. (darovnica kralja Petra Krešimira IV.). Nakon hrvatskih vladara (i hrvatsko-ugarskih) i povremene vladavine Venecije, u 15. stoljeću dolazi pod gotovo 400-godišnju vlast Venecije, a iz tog razdoblja potječe i najznačajniji kulturno-povijesni spomenik Šibenika – poznata šibenska katedrala sv. Jakova, građena u 15. i 16. stoljeću.
U gradu se nalaze brojne kulturne institucije, među kojima se ističu Županijski muzej, Gradska knjižnica, Uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine – Konzervatorski odjel Šibenik, Šibensko kazalište, Galerija Sv. Krševana, Uprava Nacionalnog parka ” Krka “.
Od 1960. godine redovito se održava Međunarodni dječji festival (počinje krajem lipnja i traje 2 tjedna), najveći kulturni događaj u Šibeniku, koji okuplja plesne, dramske, likovne i druge umjetnike i društva iz cijeloga svijeta.